Designriporter

hot-line

2013. április 03. - designriporter

slice_01.jpg

Burak Kocak nem csak szép, de praktikus radiátort is tervezett.

slice_03.jpgslice_02.jpg
forrás: www.yankodesign.com

Már csak párat kell aludni

designhet2012_programfuet.jpg

Nem egész két hét múlva, szeptember 28-án kezdődik a 2012-es Design Hét Budapest, design kedvelőknek, művelőknek, rajongóknak kötelező! A programfüzet nyomtatva a holnapi naptól beszerezhető (pl. a Design Terminálban), de természetesen le lehet tölteni a Design Hét honlapjáról vagy böngészhető is az oldalon. Visszaszámlálás indul :)

Újévi fogadalmak designereknek

A Design Sojourn összeírt 8 lehetséges újévi fogadalmat designerek számára. Érdemes felvenni őket a listánkra!

  1. Építsd a kapcsolati hálódat: online is és off-line is, kövess el mindent annak érdekében, hogy felfigyeljenek rád.
  2. Ebédelj néha olyannal, aki nem designnal foglalkozik: élénkíti a kreativitásod, szélesíti a látóköröd és még a kapcsolat is hasznos lehet egyszer majd.
  3. Gyakrabban frissítsd a portfóliód: így elkerülheted a kapkodást, amikor pl. egy új állásra jelentkezel. Frissíts minden projekt végén, de legalább évente.
  4. Gyakorold a tervezést: gyakorold az alapokat, rajzolj, modellezz számítógépen és a valóságban, prezentálj stb. és olvass is, ne csak képeket nézz.
  5. 2012 legyen a szerelem-projekted éve: valóstsd meg az álmaidat, segítenek ebben az olyan oldalak, mint a Kickstarter, a Shapeways, az Etsy és még sokan mások. A tapasztalat mindenképp megéri, sikertől függetlenül.
  6. Egyszerre csak egy dologra koncentrálj: sokkal hatékonyabb leszel, ha nem egyszerre próbálsz mindent csinálni.
  7. Tölts több időt a számítógéptől távol: csak a gépnél tervezni nem jó, fogj papírt és ceruzát, ez visszavisz a dolgok lényegéhez és még inspirál is.
  8. Legyél rendezettebb: rendezd az asztalod, a géped és a gondolataid, energiát spórolsz magadnak.

Valakinek valami hasonló, kiegészítés?

Új nézőpontok

Nem kimondottan szakterületem, de mivel szeretem a betűket és érdekeltek ezek az új nézőpontok, elkeveredtem 6-án a 4. Graphifest Deign Fórumára.
A helyszín, a hányattatott sorsú Design Terminál, ahol szerencsére időnként sikerül mégis egy-egy design eseményt megrendezni, mint például a Graphifestet most. Megtekinthető az idei Aranyrajzszög Díjra és a MATT által kiírt Goetheorie pályáztara beküldött munkák egy része, decemberben tárlatvezetéssel is, plusz előadásokat is hallgathatunk a témában, illetve már csak egyet. (Az utolsó előadás december 13-án lesz, részletek itt.)

Az Intro - Fiatal tervezők, új nézőpontok című fórumon három tehetséges, fiatal tervező grafikus beszélt a munkáiról, azon keresztül pedig a tervezési módszereikről, szemléletmódjukról.

Tovább

Éves design dózis - Design Hét 2010

Már csak pár nap és elkezdődik az idei designőrület, őrület a szó jó értelmében. A Design Hét október elsején kezdődik és szerencsére nem csak tizedikéig tart, hanem sok kiállítás utána még hetekig megtekinthető. A program változatos, a szervezők a design minden területéről szemezgettek: építészet, formatervezés, lakberendezés, styling, divattervezés, grafika,  webdesign, fotózás, mozgókép... A designer szíve ilyenkor repes, bár már látja, hogy minimum egy hét szabit igényelne a dolog, de hát mire is valók a hétvégék, no meg a hétköznap esték?

Belépő: néhány helyszínen van
Helyszín: Budapest
Nyitva: 2010. október 1-10. és még tovább

Design és kultúra

Úgy gondolom a tervezésnek csak az egyik oldala az intuitív alkotás, a másik oldalon viszont ott kell lennie a tudatos, gondolatokkal teli tartalomnak. Szerintem csak így lehet a dolog teljes és egész. Pont emiatt gondolom, hogy a tervezés gyakorlása mellett, valamint a sok gyakorlati példa szemlézése, szemlélése közben érdemes a designról gondolkodni is. Átgondolni a helyét a világban, a viszonyát a hétköznapokhoz, a tudományokhoz fűződő kapcsolatát, az előnyeit, a hátrányait, a funkcióit, a lehetőségeit.

Kevés magyar nyelvű könyv van a témában, éppen ezért örömteli, hogy megjelent Szentpéteri Márton: Design és kultúra című könyve. A Moholy-Nagy Egyetem docensének könyve nem csak megjelent, hanem bárki számára hozzáférhető, ugyanis ingyenesen letölthető. Jó olvasást!

Forrás: octogon.hu / építészfórum

Zsebbe gyűrt városok

Egy térkép, ami nem szakad ki a sok hajtogatástól, sőt, hajtogatni sem kell, csak egyszerűen begyűrni a helyére? Hihetetlenül hangzik, ugye? Pedig Emanuele Pizzolorusso Crumpled City térképe a DuPont cég szabadalmának, a Tvyek anyagnak köszönhetően nem csak nem szakad, hanem például bírja az esőt is. Használat után nem kell a hajtogatással bajlódni, hanem a számára tervezett kis zsákba belegyűrve némi időt és bosszúságot is megpórolhatunk. A termék jelenleg gyártásban, az első tervek szerint London, Párizs, New York, Tokio és Berlin térképe készül el.

 

Forrás: Emanuele Pizolorusso Design / Cool Hunting

Ooo, de szép!

Gondolom holnap már tele lesznek vele a techblogok, és nem is azért írok róla, hogy a műszaki tartalmat firtassam, bár teljesen wireless projektor, belső tárolóval, wifi lehetőséggel, végülis ez sem hangzik rosszul, de most had ragadjak le a formánál. David Riesenberg OO projektora gyönyörű és pont. A tervezőnek egyelőre több említésre méltó munkája nincs fenn a neten, de kíváncsian várom a további munkáit!

 

Forrás: Yanko Design

Minden napra egy &

300&65 Ampersands címen fut egy blog, ahol minden nap posztolnak egy &-t, persze minden nap más fontból. Tudom, elsőre elég betegen hangzik blogot vezetni erről, de a dolognak meg van a szépsége is. Én például kimondottan szeretem a betűket, - a szögleteset, a kereket, a lyukasat, mint Gombóc Artúr a csokit, - az & karakter pedig formailag kétségtelenül izgalmas. A tipománok számára már ennyitől érdekes a blog, de hogy más, esetleg betűkkel dolgozó ember számára is az lehessen: ha az egeret a karakter fölé visszük, kiírja, milyen betűtípussal írták. Így akár font gyűjteményként is használhatjuk.

Forrás: 300&65 Ampersans

Photoshop szamárvezető

Kenneth Setzer miután nem talált sehol neki megfelelő Photoshop gyorsbillentyű kombinációkat tartalmazó gyűjteményt, maga készített egyet. A cheet sheet egy billentyűzetet mintázva ábrázolja, hogy melyik gombbal milyen funkciót érhetünk el a Photoshopban, beleértve például a CTRL+billentyű kombinációkat is. Az egérpad méretű segédlet ugyan a magyar billentyűzettel nem teljesen kompatibilis, de mindenképpen hasznos lehet: aki most tanulja kezelni a programot, annak ügyes puska, aki pedig sokat dolgozik Photoshoppal, a korábban nem használt shortcutok megtanulásával teheti még gyorsabbá a munkáját. A szamárvezető letölthető PDF és JPEG formátumban is. (forrás: smashingmagazine.com)

(forrás: smashingmagazine.com)

A legjobb logók és egyéb hasznosságok

Van jó pár blog, amelyeket követek. Gondoltam időnként megosztok ezt-azt, aztán persze beteszem őket a linkajánló dobozba is. Legyen ez az első ilyen.

A TheRoxor névre keresztelt blogot egy belga srác írja. Többnyire összegyűjt egy témakörhöz tartozó 10-15-20 stb. "legjobbat", pl. Photoshop tutorial kezdőknek, fa mintázatú textúra, csomagolás design, minimál honlap, Wordpress téma, kalligrafikus font stb., és ezekről ír pár sort. A honlap tehát hasznos lehet mindenkinek, aki Photoshoppal dolgozik, web vagy egyéb grafikákat készít, vagy esetleg csak inspiráló, tematikus képgyűjteményeket keres.

A kedvencem a minden hétvégén "kihirdetett" Logo of the week, mert többnyire zseniálisak ezek a logók. Persze logóból is közöl válogatásokat, mint például pozitív példák a negatív formák használatára vagy a többrétegű jelentéssel rendelkező logók.

Íme néhány a "hét logói" közül (forrás: theroxor.com):

Moholy-Nagy ösztöndíj reloaded

A februári Design Meetup előadói Moholy-Nagy és Kozma ösztöndíjas tervezők voltak.

Érdekes megnézni a kiállítást a végeredménnyel, ami önmagáért beszél, vagy éppen önmaga ellen, majd meghallgatni az tervezőket az azt megelőző folyamatról. A kiállításon persze elsősorban felhasználói szemmel mustrál az ember, hiszen ezek a termékek használatra készültek, és éppen ezért a funkcionalitás számít leginkább, és csak utána jönnek az olyan szempontok, mint gazdaságosság, ergonómia és esztétikum.

A meetupon pedig abszolút a tervezői nézőpont került előtérbe, átkerültünk a termék "túloldalára"  és innen is jól megnéztük. Mivel valamilyen szinten kész termékekről beszélünk, ezért vannak szempontok, melyeknek a tisztázatlansága bennem tegnapig például fel sem merült. Valamilyen szintet azért írok, mert a kiállításon az elmúlt év eredménye látható és vannak projektek, amelyek még több éven keresztül futnak, most csak egy szakaszuk zárult le. Megdöbbenve hallgattam, hogy egy termékről két év tervezés után kiderülhet még, hogy nem lehet legyártani, ha pedig le lehet, akkor olyan csillagászati áron,  ami teljesen ellentmond a lényegnek, miszerint ipari termékről van szó. Az is elég hihetetlen számomra, hogy előfordulhat az, hogy egy év után a tervezőnek fogalma se legyen, a terméke milyen tömeggel rendelkezik vagy hányan kellenek az összeépítéséhez, azaz  lényegében a használatához.

A kiállításról anno úgy jöttem el, hogy örültem, mert szép és okos tárgyakat láttam, amelyek  azt hittem megvalósíthatóak, mind technológiai, mind anyagi szempontból. A tegnapi meetup után viszont kénytelen vagyok átértékelni a dolgokat, mert úgy gondolom semmi értelme az egésznek, ha a végeredményt valami miatt nem lehet sokak számára elérhetővé tenni.

Ettől függetlenül és éppen ezért érdemes volt látni és hallani a tervezők beszámolóit. Köszönjük, a szervezőknek is!

Újraélesztett söröskupakok

Sörös és üdítőskupakokat hordani mindig trendi lesz bizonyos körökben. Yoav Kotik ékszerei nem csak divatosak, hanem igényesek is, és ha onnan nézem, hogy "hulladékot" használ alapanyagként, akkor még környezettudatosak is. Az izraeli designer gyűrűket, nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat és még mandzsettagombokat is készít kupakból.

Forrás: TheDieline

Moholy-Nagy ösztöndíj 2009

A tegnapi sikertelen kísérlet után ma szépítettem, azaz bejutottam a Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti ösztöndíjasok beszámoló kiállítására. Persze ma is csak éppen hogy, de feltétlenül megérte. A kézműves részhez nem szólnék hozzá, mert egy-egy ilyen kiállítás után mindig rá kell jönnöm, hogy nem igazán értem, mire jó egyik-másik alkotás... bezzeg a formatervezési rész! Érdemes megnéznie mindenkinek, aki a szép és okos tárgyakat szereti.

Nagyon tetszett Vajta Mónika radiátorburkolata, ami fiatalos, friss, dinamikus darab, és Szentgyörgyi Szandra lámpája is nagyon izgalmas formailag. A Herendi Porcelánmanufaktúra számára készített mindkét munka (Becker Judit: fürdőszobai szett, Buzás Andrea: parfümös "üveg") finom, elegáns, stílusos, és ezzel nagyon harmonizál a csomagolás, melyet Buzás Andrea a termékéhez tervezett. Ugyan még messze nem babázok, de nagyon ötletesnek találtam Dévai Zsófia babahordozó ruháit, melyekbe integrálva volt a gyerektartó rész, de azt kiszedve is hordható, sőt csinos kabátokat kapunk. Tetszett Magony Zsuzsanna táskájának alapötlete is, ahol a táska felosztását, szerkezetét a belerögzíthető zsebekkel, elválasztókkal lehet testreszabni és a Pozsár Péter pavilonrendszere is, amely például katasztrófák idején kimondottan jól jön, de kevésbé drámai eseményeken is helytáll.
Volt persze olyan is, ami nem tetszett: Bányai Ildikó Inez ruhái nekem már képzőművészet, és Stiblo Ferenc munkája is túl retrónak tűnik a kiállítási plakáton, a szó rossz értelmében.
Pár kép a témában blog.hellodesign.hu-n.

A két ösztöndíj ösztöndíjasai közül hattal a februári Design Meetupon (február 19., Kino) is lehet találkozni, ahol 8-8 percben mesélnek majd a projektekről.

Helyszín: Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Nyitva: március 21-ig, kedd-vasárnap 10.00-18.00 (belépőt csak 17.30-ig lehet venni)

Nem stanecli, nem zacskó, nem szatyor, mi az?

Ugyan a szervezők írtak egy rövidebb, és a témában valószínűleg egyedi értekezést, hogy a kiállított tárgyakat pontosan milyen terminussal kellene illetni, de a megoldást végül ők sem adják meg, így aztán boldogan választhatunk önkényesen. A Stanecli≠Zacskó≠Szatyor kiállítás "reklámszatyrokat" mutat be az 1930-as évektől 1980-ig terjedő időszakból. Áruházak, márkák, kisiparosok reklámjait láthatjuk a papír és nejlon zacskókon, tasakokon. A kiállítást már csak az időutazás miatt is érdemes megnézni,  de néhány zacskó grafikai szempontból is érdekes lehet.

Belépő: nincs
Helyszín: Centrális Galéria, 1051 Budapest, Arany J. utca 32.
Nyitva: február 28-ig, minden hétköznap 10.00-18.00

Egy kis válogatás: volt néhány nagyon régi....

 

...voltak nagyon egyszerűek és éppen ezért szépek...

 

...voltak olyanok, amik ma is megállnák a helyüket...

 

...voltak szellemesek: figyeljük a logóban elrejtett szivárványt, a másik pedig önmagáért beszél.

Beverly Hsu

Én szeretem az egyszerű, tiszta terveket, de Beverly Hsu falinaptára (forrás: Swissmiss) nekem már túl minimál. Viszont körül néztem a honlapján és két említésre méltó dolgot is találtam: az egyik egy OneBox nevű okos tárolódoboz, a másik pedig tipománok elengedhetetlen konyhai kelléke, a Helvetia tésztaszaggató.

Forrás:http://www.beverlyhsu.com/

Forrás:http://www.beverlyhsu.com/